Regelgeving financiële websites

Wanneer u zelf ook een financiële website op het internet wenst los te laten zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Er zijn een aantal geschreven ongeschreven wetten die in acht moeten worden gehouden bij het ontwikkelen van een financiële website. Per definitie wordt bijvoorbeeld steeds aangeraden om ergens de slagzin “let op geld lenen kost ook geld” te vermelden. Hiermee wil de financiële wereld bereiken dat mensen er zich bewust van worden dat geen enkele lening nog kosteloos wordt verstrekt. Dat is echter lang niet de enige factor waar u rekening mee dient te houden bij het oprichten van een financiële website. Gaat u ook een financiële website lanceren? Lees dan zeker even dit artikel!

Niet zelf financiële producten aanbieden

Financiële websites hebben over het algemeen steeds een informatief karakter. Met andere woorden, bezoekers kunnen door informatie te lezen meer te weten komen over bijvoorbeeld de lening die men wil afsluiten, de kostprijs, de voorwaarden en ga zo maar door. Het is echter belangrijk om uzelf de vraag te stellen of u ook zelf kredieten wenst aan te bieden. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van affiliate marketing omdat de verantwoordelijkheid dan niet bij de financiële website ligt, maar wel bij de kredietverstrekker. Gaat u zelf kredieten aanbieden (wat kan door middel van een onderhandse lening) dan geldt een compleet andere regelgeving. Websites die hun bezoekers uitsluitend voorzien van financiële informatie dienen hier echter geen rekening mee te houden.

Aansprakelijkheid

Iedere zichzelf respecterende website heeft tegenwoordig een disclaimer. Een disclaimer is eigenlijk een verzameling voorwaarden waar de bezoeker mee akkoord gaat wanneer hij of zij gebruik maakt van de mogelijkheden van de financiële website in kwestie. Een foutje is namelijk snel gebeurd, maar wanneer iemand op basis van foute informatie op uw website een foutieve keuze maakt kan dat ook in uw nadeel spelen. Zorg er dus steeds voor dat de informatie op uw financiële website actueel is en dat u ingedekt bent tegen eventuele foutjes.