Kosten geld lenen

Wanneer u geld gaat lenen is het altijd belangrijk om er even bij stil te blijven staan dat geld lenen ook altijd geld kost. Tegenwoordig is het aanbod aan kredieten zo ontzettend uitgebreid dat mensen wel eens snel durven vergeten dat ze altijd bepaalde kosten moeten betalen op hun lening. Het is als kredietnemer ook altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de kostprijs van een lening sterk afhankelijk is van de aard van het krediet. Een gewone lening op afbetaling is bijvoorbeeld een stuk voordeliger dan een doorlopend krediet. Deze laatste beschikt dan echter wel weer over flexibele voorwaarden waardoor een tijdelijke betalingsachterstand niet meteen een groot probleem vormt.

Op nagenoeg alle leningen worden kosten aangerekend. Dat kan eventueel anders zijn bij de onderhandse lening. De onderhandse lening is dan ook geen gewone kredietvorm. Deze lening kan worden afgesloten tussen twee particulieren. Persoon A leent dan gewoon een bepaald bedrag aan persoon B. Wanneer het een vriend of familielid betreft is de kans bestaande dat deze geen of in ieder geval weinig kosten zal aanrekenen. Gaat het om een wildvreemde kredietverstrekker, dan zal deze meer dan waarschijnlijk natuurlijk wel gewoon een bepaalde kostprijs in rekening brengen.

Om de kosten die verbonden zijn aan geld lenen zoveel mogelijk te beperken is het in eerste instantie belangrijk om het kredietbedrag zo beperkt mogelijk te houden. Heeft u voldoende aan een bedrag van bijvoorbeeld duizend euro, probeer dan niet nog meer te lenen, gewoon omdat het kan. Zorg er daarentegen bij een lening wel steeds voor dat u over voldoende financiële ademruimte beschikt. Zeker wanneer u een gewone lening op afbetaling tijdelijk niet kunt afbetalen kunnen er aanzienlijke kosten in rekening worden gebracht.

Twijfelt u of de voorgestelde afbetaling haalbaar is, dan kunt u maar beter kiezen voor een andere formule of u kunt een flexibel krediet zoals het doorlopend krediet afsluiten. De standaard kosten liggen dan iets hoger, maar u ontloopt het risico op financiële boetes wanneer u de lening niet zoals afgesproken kunt afbetalen.